در حال بارگذاری ...
پنج‌شنبه 20 دی 1403

مصاحبه با آقای عباسعلی رضایی استاد پیشکسوت دانشکده شهید شمسی پور

واحد پژوهش دانشکده به مناسبت هفته پژوهش گفتگویی با آقای عباسعلی رضایی استاد پیشکسوت گروه کامپیوتر دانشکده شهید شمسی پور انجام داده که متن آن به شرح زیر است:

 

جناب استاد ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید، لطفا یک بیوگرافی درباره خودتان بیان کنید.

بسم الله الرحمن الرحیم. عباسعلی رضایی هستم. مدرک کارشناسی را در رشته سخت افزار کامپیوتر اخذ کردم و در ادامه موفق به تحصیل و اخذ درجه کارشناسی ارشد در سه رشته شدم. ابتدا در رشته مهندسی نرم افزار از دانشگاه پونا کشور هندوستان سپس در حوزه علوم تربیتی و در رشته تحقیقات آموزش از دانشگاه رودهن فارغ التحصیل شدم و مدرک سوم را در سال 1400 از دانشگاه مهر البرز در رشته مهندسی فناوری اطلاعات اخذ کردم و در حال حاضر دانشجوی دکتری رشته مهندسی فناوری اطلاعات در دانشگاه تهران هستم.

چه مدت هست که در این دانشکده مشغول به تدریس هستید و چه عاملی مشوق شما برای ادامه همکاری با گروه کامپیوتر دانشکده بوده است؟

از سال 1378 به عنوان استاد مدعو در گروه کامپیوتر دانشکده مشغول به تدریس هستم. شغل اصلی من معلمی در هنرستانها هست و انگیزه اصلی من کار با دانشجویان در محیط دانشگاهی هست.

وجه تمایز دانشگاه فنی و حرفه ای را (به عنوان یک دانشگاه مهارتی) با سایر دانشگاه های وزارت علوم در چه می بینید؟

تفاوت در پتانسیلهای موجود در دانشجوهای ورودی به دانشگاه هست. دانش آموزانی که از هنرستانها وارد دانشکده میشوند قابلیتهای فنی و مهارتی بالایی دارند و دروس مهارتی که در دانشگاه در ادامه و در تکمیل مباحث تدریس شده در هنرستان به دانشجویان تدریس میشود به ورود هر چه سریعتر این دانشجویان به بازار کار کمک میکند. در مقایسه، دانش آموزانی که از دبیرستانها وارد میشوند پایه نظری قویتری دارند.

جایگاه پژوهش را در دانشکده چطور ارزیابی می کنید؟

در چند سال اخیر واحد پژوهش فعال تر از قبل شده و وبینارها و سمینارهایی که به همت واحد پژوهش برگزار میشود در ارتقا علمی دانشجویان خیلی موثر است همچنین پیگیریهای معاونت پژوهش و فناوری در فعال کردن مرکز رشد و شرکت های دانش بنیان مستقر و ورود پروژه های صنعتی به دانشگاه بسیار حرکت مطلوبی است.

نظر شما در مورد انجمن های علمی به خصوص انجمن علمی کامپیوتر چیست

وجود فضاهای این چنینی برای دور هم جمع شدن دانشجویان و انتقال تجربیات و پیشبرد فعالیت های تحقیقاتی و پروژه های عملی که میتواند منتهی به چاپ مقالات علمی و تولید محصول شود در همه دانشگاه ها وجود داد و در این دانشگاه با توجه به مهارتها و تجربیات فنی دانشجویان میتواند پر رنگتر باشد.

هوش مصنوعی را چطور تعریف می کنید و آینده آن را در چه می بینید؟

تعاریف متعددی در این زمینه در مجامع علمی مطرح شده که گاها مورد قبول همه صاحبنظران واقع نشده. در سطح جامعه هم عموم افراد به تازگی با این مفهوم آشنا شدند و بعضا تعاریفی ارائه دادند که مورد قبول افراد متخصص این حوزه قرار نگرفته. اما تعریفی که یونسکو از هوش مصنوعی ارائه داده است شامل ابزارهایی میشود که بصورت بالقوه توانایی انجام کارهایی که انسان میتواند انجام دهد را داشته باشند شامل یادگیری ، حل مسئله ، تفکر و خلاقیت. که در مورد خلاقیت بین صاحب نظران اختلاف نظر هست و عده ای معتقدند که هوش مصنوعی دارای خلاقیت نیست اما مواردی از وجود خلاقیت در ابزارهای هوش مصنوعی هم قابل بیان است.

آینده هوش مصنوعی را چگونه میبینید؟

آینده جهان در دست هوش مصنوعی هست و این فناوری کلیه رشته ها را تحت تاثیر قرار میدهد. چنانکه می بینیم ابزارهای هوش مصنوعی که در حوزه گرافیک وارد شدند به تدریج باعث از بین رفتن مشاغل این حوزه میشوند. حتی در

زمینه برنامه نویسی شاهد هستیم که از آبان سال گذشته و با معرفی شدن چت جی پی تی توسط شرکت Open AI ، شاهد قابلیتهایی هستیم نظیر اینکه این ابزار میتواند درخواستهای شما را برای نوشتن برنامه ای با زبان مورد نظر شما انجام دهد. یا میتواند تصویری با کانسپت مورد نظر شما را طراحی کند.

هوش مصنوعی ابزاری هست در کنار انسان (که به انسان کمک خواهد کرد) اما تفاوتش با ماشین حساب و کامپیوتر در این هست که هوش مصنوعی یاد میگیرد و یاد میدهد یعنی زمانی فرا میرسد (و رسیده است) که دو ماشین به هم یاد میدهند و این احتمال وجود دارد که به جایی برسیم که انسان از این چرخه حذف شود.

توصیه ای برای دانشجویان دارید؟

به دانشجویان توصیه میکنم در هر گرایشی که مشغول به تحصیل هستند (چه شبکه های کامپیوتری و چه نرم افزار) از یادگیری مباحث مربوط به هوش مصنوعی غافل نشوند که با یادگیری زبان پایتون آغاز میشود و در ادامه وارد مباحث یادگیری ماشین و یادگیری عمیق میشود. دانشجویان از فرصت چند ساله ای که در دوران تحصیل در دانشگاه در اختیار دارند نهایت استفاده را ببرند و از فرصت جوانی استفاده کنند و توجه ویژه به افزایش مهارت های خود و تکمیل رزومه کاری و تحصیلی خود داشته باشند.