در حال بارگذاری ...
شنبه 8 دی 1403

در ادامه سلسله برنامه های هفته پژوهش وبینار “پروپوزال نویسی “ در دانشکده شهید شمسی پور برگزار گردید

به همت انجمن های علمی دانشکده فنی و حرفه ای شهید شمسی پور، وبینار پروپوزال نویسی با سخنرانی دکتر اباذر اشتری مهرجردی عضو هیات علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی روز سه شنبه 25 آذرماه با حضور دانشجویان و علاقمندان برگزار شد.

امر پژوهش و تحقیق یکی از مهمترین و اساسی ترین امور در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی است بنابراین توجه و اهتمام به آن، تشویق و ترغیب دانشجویان مستعد و راهنمایی درنحوه اجرا و انجام پژوهش یکی ازموثرترین گام ها محسوب می شود.

به گزارش روابط عمومی، دکتر اشتری مهرجردی پروپوزال را برنامه ریزی دقیق برای شروع تحقیق یا پروژه معرفی کرد. همانطور که در زندگی روزمره برای تمام کارهای کوچک و بزرگی که انجام می دهید، برنامه ریزی می کنید برای شروع یک پروژه نیز باید یک پروپوزال آماده کنید پروپوزال در واقع راه و روند ادامه راه را برای شما مشخص خواهد کرد.

دکتر اشتری مهرجردی در ابتدا مطالعات مشاهده ای، توصیفی، کیفی و کمی را معرفی و در مورد هر کدام به تفضیل توضیح داد. ایشان متغییرها را بر حسب نقشی که در پژوهش بر عهده دارند، در چندین دسته کلی قرار داد:

  • متغیر مستقل Independed variable
  • متغییر وابسته Depended variable
  • متغیر کمیQuantitative variable
  • متغیر کیفیQualitative variable

 

در این کارگاه، دکتر اشتری مهرجردی، گردآوری اطلاعات را یکی از اصلی ترین بخش‌های هر کار پژوهشی دانسته و گفتند چنانچه این کار به شکل منظم وصحیح صورت پذیرد کار تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری از داده ها با سرعت و دقت خوبی انجام خواهد شد

روش‌های گردآوری اطلاعات پژوهش به دو دسته کتابخانه‌ای و میدانی تقسیم می‌شود. در خصوص گردآوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش از روش‌های کتابخانه‌ای و جهت جمع آوری اطلاعات برای تایید یا رد فرضیه‌های پژوهش از روش میدانی استفاده می‌شود. ابزارهای گردآوری اطلاعات به دو دسته کلی کتابخانه‌ای و میدانی قابل تقسیم است. روش‌های میدانی نیز شامل ابزارهایی مانند مشاهده، مصاحبه و پرسشنامه است.


 

 برای نوشتن یک پروپوزال قوی و قابل دفاع لازم است تا پژوهشگر در پروپوزال خود شفاف و مستند به پرسش های زیر پاسخ دهد:

  •  موضوع پژوهش  چیست؟ چرا پرداختن به آن اهمیت دارد؟
  • دیگران چگونه این موضوع را پژوهش کرده‌اند؟ روی کدام بعد یا ابعاد آن کار کرده‌اند؟ از چه روش هایی استفاده کرده‌اند؟
  • مسئله پژوهش چیست؟ چرا پرداختن به آن در بافت موردنظر ضروری است؟
  • روش، ابزار و جامعه هدف کدامند؟ چرا؟ چگونه این انتخاب ها، تولید داده موردنیاز پژوهش را تضمین می‌کنند و به حل مسئله پژوهش کمک می‌کنند؟

در پایان این وبینار پرسش هایی از سوی شرکت کنندگان مطرح شد و دکتر اشتری مهرجردی به آنها پاسخ داد.