برگزاری همایشی با عنوان مالکیت فکری و قوانین ثبت اختراع
به گزارش روابط عمومی، به همت واحد پژوهش، همایش مالکیت فکری و قوانین ثبت اختراع توسط دکتر حسن علم خواه روز چهارشنبه بیستم آذرماه در سالن اجتماعات دانشکده فنی و حرفه ای شهید شمسی پور برگزار گردید.
دکتر علم خواه در ابتدا درباره مفهوم پتنت صحبت کرد و گفت : برای هر فرد خلاق، نوآور و ایده پردازی ضروری است بداند که پتنت ثبت حقی است که از سوی دولت به مخترع داده می شود و سیستم پتنت، در حقیقت برای تشویق نوآوریهایی که برای جامعه سودمند و منحصربهفرد هستند، طراحی و اجرا شده است. اغلب افراد شاید پتنت را همان حق کپیرایت یا چیزی شبیه آن بدانند، اما واقعیت آن است که تفاوتهایی آشکار میان این دو وجود دارد.
در ادامه دکتر علم خواه افزود : برای اینکه اختراعی کیفیت ثبت داشته باشد، باید «نوآورانه» و «غیربدیهی» باشد. اختراعی نوآورانه است که در مقایسه با دیگر اختراعهای مشابه، در یک یا چند بخش خود متفاوت باشد. این قانون در حقیقت، بازتابی از سیاست عمومی است که به افشای زودهنگام پیشرفتهای فناوری کمک میکند. از سوی دیگر، اختراعی غیربدیهی به شمار میرود که چنانچه کسی در زمینه آن اختراع تخصص دارد، آن را پیشرفتی غیرمنتظره و شگفتانگیز تلقی کند. مواد طبیعی و قوانین طبیعت، حتی اگر برای نخستینبار کشف شده باشند، نمیتوانند از حق پتنت یا ثبت اختراع برخوردار شوند. اصول انتزاعی، حقایق بنیادین، روشهای محاسباتی و فرمولهای ریاضی نیز به خودیخود واجد شرایط پتنت نیستند؛ اما شیوهای که از این فرمولها یا روشها به شکلی نوآورانه بهرهبرداری کند، میتواند نمونهای از پتنت به شمار آید. برای نمونه، فرایندی صنعتی که برای مدلسازی کالاهای پلاستیکی با بهرهگیری از معادلات ریاضی و یک برنامهی رایانهای طراحی شده است، میتواند شامل پتنت شود.
باید توجه داشت که یک ایده یا پیشنهاد محض را نمیتوان ثبت کرد. مخترع برای ثبت اختراع، باید شیوهی کامل پیادهسازی ایدهاش را مشخص کند.
وی در پایان، مدارک ثبت اختراع در ایران را شامل ادعاها، خلاصه اختراع، توصیف مشروح اختراع و نقشه های اختراع دانست و شرایط قابلیت ثبت اختراع را جدید بودن، کاربرد صنعتی داشتن، گام ابتکاری و افشا اختراع بیان کردند.